Första version: 2020-02-13.

Senaste version: 2021-11-14.

Längre ner finns analys av polisens bild nr 6 med kepsmannen.

Längst ner finns en sammanfattning av det viktigaste.

Liten teaser:

På Ulf Karlssons foto ser man Skandiamannen efter återkomsten till mordplatsen. Ett historiskt foto.

tips för att se fotot: zoom = 100% i browsern, håll laptop/mobil på ca en halv meters avstånd för bästa resultat.

Se Ulf Karlsson bild nr 4 här: Ulf Karlsson bild nr 4. Obs, man måste zooma in den för att kunna se. Man kan även se den i bildsekvensen. Scrolla ner till bild 4 och tryck på "större bild" under bilden. Går förstås även bra att tanka ner den och zooma. Se även bildanalys/Ulf Karlsson.

Sin mors son med runda kinder, utmärkande läppar, vit skjorta, randig slips och mörk rock. Böjen i pannan pga keps med lätt vikt skärm? Rak kant vid högerörat pga nedvikta öronlappar? Glasögon? Dock ingen halsduk. Randig slips har han haft även på andra bilder.

Varför står du där helt ensam? Varför pratar du inte med Anna H och KJ när de står alldeles intill? Ni som hade hjälpts åt vid livräddningen. Hade ni verkligen inget att prata om? Eller med TA, CA och AE som också står där. Du som var så social, pratglad och utåtriktad. Hörde du när AH/KJ berättade för CA/AE om Palme och att AE trodde att de skämtade? Var det här du stod när du såg Gösta Söderström och en annan polis stå stilla framför bilen? Var det här du stod när du hörde vittnet AD lämna ditt signalement till en polis? Vad tyckte du om det? Hur såg din keps ut? Sherlock Holmes-liknande med öronlappar? Varför avbröt du ditt försök att lämna uppgifter till polisen? Var du rädd för något? Vad tyckte du om blixtarna från Ulf Karlssons kamera? Vad gjorde du sen? Lämnade du stället? Varför pratade du inte med Tommy Schönstedt, du som ville synas i media?

Palmemordet och bildanalys

Klicka på Top i menyn ovan för att komma högst upp på sidan.

Först några snabblänkar. Förmodad kronologisk ordning.

Tips

Sidan är kaotisk med mycket redundant information. Man kommer ganska långt med att bara läsa sammanfattningen.

Sidan fungerar bättre på mobil, då kan man zooma in bilderna.

Ulf Karlssons kan se märkliga ut beroende på browser. Mozilla verkar bättre än Microsoft Explorer. Bättre att tanka ner hans bilder och zooma lokalt, alternativt använda mobil. Speciellt hans 4:e bild.

Vill inte lägga ut hela bilder eftersom jag inte har rättigheterna.

Ursäkta röran, men den beror delvis på att fotograferna har fotograferat varandra och att flera är okända. Har många knepiga "korsreferenser".

Varför återvände Skandiamannen till Skandia?

Jag tror att Skandiamannen återvände till mordplatsen. Jag har försökt motivera detta i analys av återkomsten.

Det är därför som jag har försökt ta bildanalys på allvar.

Jag ska nu redogöra för vad jag vet om de fotografer som fanns på stället. Jag tar dem i kronologisk ordning.


Ulf Karlsson

Fotografen Ulf Karlsson (UK) arbetade åt Aftonbladet, förmodligen som frilans.

Rörelsemönster

UK är förhörd 860321 och 880414. Han har även uttalat sig i Expressen 880428 och i SvD 880428. Det finns även en redogörelse från honom i vitboken om polisspåret.

I vitboken säger han att han såg ambulanserna försvinna i fjärran när han var i närheten av Kungsgatan på väg mot Dekorima. Han såg t om det röda korset på en av ambulanserna.

Eftersom vi vet när ambulanserna drog iväg kan vi datera UK:s färd.

Han bör ha passerat Dekorima strax efter 23.29. Han säger att avspärrningen just hade börjat sättas upp när han körde förbi.

Han parkerade vid Svensk Hemslöjd som låg 95 meter norr om mordplatsen.

UK tog förmodligen sin första bild ca 23.31.30 - 23.32.00. Se nedan under bild nr 1 för motivering.

Det betyder i så fall att det tog rätt lång tid för UK att ta första kortet. Han gick från Svensk Hemslöjd till Dekorima och bör ha kommit fram till Dekorima ca 23.30.30. Därefter har det dröjt ca en minut innan han tog första kortet. Han har sagt att han hade problem med imma och det skulle kunna vara en förklaring.

Vidare kan jag tänka mig att UK tog sin sista bild ca 23.36. Därefter drog han mot Sabbatsberg. Han gjorde ett stopp vid Grand för att kontakta Aftonbladet.

Bilder

Ulf Karlsson tog nio bilder vid Dekorima. Därefter drog han till Sabbatsbergs sjukhus och tog resterande bilder.

Bilderna 1 - 9 finns överst i denna bildsekvens i kronologisk ordning.

UK bilder, generella kommentarer

Samtliga nio bilder vid Dekorima är tagna söderut.

På samtliga Ulf Karlssons bilder ser man Gösta Söderströms (GS) polisbil pb 2520.

Ulf Karlsson har sagt att han hade problem med imma, något som syns tydligt på de fyra sista bilderna.

Vittnena Anna Hage(AH)/KJ/CA/AE och TA syns från och till på de fem första bilderna men syns inte alls på de fyra sista. Det och imman pekar på att det tog en stund mellan det femte och sjätte kortet.

På de fyra sista bilderna ser man i stället en del nytillkomna personer. T ex syns befälhavare KÖ från piket 3230, Christian D (CD) från pb 1520 och hundföraren KEA på några av bilderna.

Enligt polisen så anlände hundföraren KEA 23.36 men jag har svårt att lita på deras siffror. Har för mig att deras klocka gick fel?!?

Gösta Söderströms förare IW sitter inne i pb 2520 på de flesta bilderna. Han antecknade vittnesuppgifter.

Man ser LCs bil bakom Gösta Söderström bil på de två första bilderna. LCs bil är borta på de fem sista bilderna. På bilderna 2 och 3 kan man inte se om bilen finns kvar.

Man kan även göra en rätt kvalificerad gissning avseende avspärrningen vid Dekorima (ej vid Luntmakargatan). Jag kan tänka mig att den sattes upp 23.28.30. - 23.33.30. Man hade även varit tvungen att mota bort folk.

UK specifika bilder

På den första bilden ser man när Gösta Söderström står bredvid LCs pb 1210. Det är förmodligen stunden då LC fick reda på att offret var Palme. LC/HER i pb 1210 gjorde en rekonstruktion med klocka av sin körning efter larmet. Om man samkör den med UKs utsagor så får man fram att UK tog sitt första foto ca 23.31.30 - 23.32.00. Vidare ser man snett framför piketen en man som påminner ganska mycket om taxichaffisen AD. Viss likhet med SE men han ser inte ut att ha långrock. Jag tror att det är AD. Man ser även att avspärrningen har kommit rätt långt.

På den andra bilden går Gösta Söderström tillbaka till sin bil efter snacket med LC. Jag har sett bilden även i annan upplösning och då kan man skönja medaljen på mössans front.

På den tredje bilden ser man Gösta Söderström och en annan polis stå framför Söderströms bil.

En av de fyra sista bilderna (bild 9 hos Remstam) finns publicerad i en intressant artikel med Ulf Karlsson i Expressen 880428. Han berättar att han upptäckte en suspekt person på en av sina bilder och kontaktade då polisen. Det är mannen som syns framför piketen. Expressen efterlyste honom men jag vet inte hur det slutade. Han är mycket lik taxichaffisen AD men mannen på bilden har rejäla glasögon och det hade väl inte AD, eller? Kanske hade han dem när han körde taxi? Känner mig osäker. Mannen har dock ingen likhet med GM eller SE. Ulf Karlsson berättar också att han lämnade in negativen till polisen i samma veva. Negativen bör alltså finnas kvar. Även SvD 880428 hade en artikel om Ulf Karlsson.


Bild 4, UK

På Ulf Karlssons bild nr 4 syns Skandiamannen stå bakom Gösta Söderströms bil.

Här är en beskuren variant av Ulf Karlssons bild nr 4. Man ser AE, TA, KJ, AH, Gösta Söderström och en annan polis och Skandiamannen bakom polisbilen. Vet inte om man ser CA. IW syns i baksätet på orginalbilden.

Jag såg bilden 2018 sedan och sedan dess har jag som sagt varit intresserad av rörelserna vid Dekorima efter 23.30. Den har styrt min syn på förloppet, t ex att det var ett impulsdåd och att han återvände till mordplatsen. Jag är övertygad om att det är Skandiamannen som syns på bilden.

Sin mors son med runda kinder, utmärkande läppar, vit skjorta, randig slips och mörk rock. Böjen i pannan pga keps med lätt vikt skärm? Rak kant vid högerörat pga nedvikta öronlappar? Glasögon? Dock ingen halsduk. Randig slips har han haft även på andra bilder.

Jag har lagt in en förstoring överst på sidan.

Jag har vädrat bilden för flera personer men ingen håller med mig. Men jag har rätt och alla andra har fel. Jag tycker synd om er.

I denna analys har jag listat ett flertal fakta som styrker tesen att Skandiamannen återvände till mordplatsen och att han stod precis där man ser honom på UKs bild. T ex:

Bilden är inte jättebra, men man kanske kan ta fram en bättre variant av Ulf Karlssons bild nr 4 direkt från negativen med ny teknik?


Kalle Melander

Kalle Melander fotograferade för Expressen och arbetade med journalisten Tommy Schönstedt.

Det är lite knepigt att härleda när de anlände till platsen. Jag har försökt återskapa bilfärden från Marieberg, men det finns mycket felmarginal. Jag kan tänka mig att de kom till Dekorima tidigast 23.36 ungefär samtidigt som Ulf Karlsson lämnade stället. Jag kan tänka mig att Melander tog sin första bild 23.37.

Kalle Melander kan med andra ord ha fångat Skandiamannen på bild innan denne återvände till Skandia.

Kalle Melander tog även bilder vid Sabbatsberg.

Han återvände därefter till Dekorima men jag vet inte när. Har endast sett senare bilder där man ser avspärrningen i metall.

På följande två beskurna (olika) bilder av Melander ser man en person i långrock gående norrut mot Skandia. Är det SE? Använd mobil och zooma. Bilderna är tagna ca 23.45?!? Söderström och AD är fortfarande kvar på orginalbilderna. Neonljusen från Riviera är släckt.

Jag har sett ungefär 10 - 15 av Kalle Melanders bilder. Han tog förmodligen betydligt fler bilder än så.


Janne Schmidt

Janne Schmidt arbetade för Aftonbladet. Jag förmodar att han anlände tillsammans med journalisten Bengt Michanek. Jag kan tänka mig att de anlände ca 1 - 2 minuter efter Schönstedt/Melander, dvs tidigast 23.38.

Jag har analyserat två bildkollage med hans bilder. Han tog minst 38 bilder. Med hjälp av analys av en avfotografering av två filmrullar/negativ har jag kommit fram till bildernas inbördes ordning.

Jag har 38 av bilderna, men de är tyvärr kraftigt beskurna. Jag har sett en handfull av dem i fullödig storlek och upplösning. Jag har detaljstuderat samtliga bilder och använt dem i mina analyser.

På den tidigaste bilden jag har sett ser man CD från pb 1520 och ytterligare en polis (chaffisen?) och det två livvakterna DA och GSU.

Minst 26 av bilderna tycks vara tagna innan taxichaffisen AD lämnade stället ca 23.50.

De 12 sista bilderna kan vara tagna i ett senare skede, kanske närmre 01.00. På några de senare bilderna syns KÖ i piket 3230. Eftersom man fortfarande ser piket 3230 på Janne Schmidts senare bilder så togs de senast 01.10. Vi vet ju att på polisens första bild togs ca 01.10 och då är piket 3230 borta.

Några av de sista bilderna är avfotograferingar av gränden. Klockslag okänt. Förmodligen kring 01.00.

På någon av de absolut sista bilderna ser man även en journalist i vit mössa intervjua KÖ från piket 3230. Jag vet inte vem det är. Journalisten med vit mössa syns även på en av Hans T Dahlskogs bilder (se nedan). Det kan betyda att Schmidt tog sina senaste bilder samtidigt som Hans T Dahlskog var där. Det finns därför en möjlighet att även Schmidt har fångat "kepsmannen" på någon av sina bilder. Se nedan under Dahlskog. Men jag tror inte att Schmidt har kepsmannen på bild. På hans äldsta bilder tycks teknikerna inte ha kommit ännu.

På fem av Janne Schmidts bilder ser man även den okände fotografen X. Jag misstänker att fotografen X är Stig Almqvist. Det beror på följande bild, där man ser fotografen X stå och filma från den södra annonspelaren. Notera att Janne Schmidt står bakom bildörren till pb 2520 när han tar fotot. Notera även att fotografen X står i linje med pb 2520. Slå ihop bilden med Stig Almqvists bild och filmsnutt (se nedan i avsnittet om Stig Almqvist) och slutsatsen blir att Janne Schmidt och Stig Almqvist fotograferar varandra. Förmodat klockslag, ca 23.42.

Fotografen X på Janne Schmidts bild:

På samma bild ser man även en man i långrock och keps stå ute i Sveavägen och lutar sig över en bil. Positionen är ungefär där LL tidigare stod med sin Cheva. Det är omöjligt att se vem bilden föreställer, men givetvis funderar jag över om det kanske är Skandiamannen precis innan han gick den sista biten till Skandia.

Följande bild av Janne Schmidt är också mycket intressant. Klockslaget är ca 23.43. Fotografen X syns i bakgrunden långt ut på Sveavägen. På den obeskurna bilden ser man att han fotograferar mot AH/KJ precis när de kliver in i en bil som står i höjd med bankomaten. Fotografen X har alltså fotograferat vinkelrätt mot trottoaren mellan Dekorima och Skandias ingång ungefär samtidigt som Skandiamannen gick mot Skandia. Det finns därför en viss liten möjlighet att fotografen X har fångat Skandiamannen under hans promenad, eventuellt från sidan och med information om vad han bar för keps. Och jag tror alltså att fotografen X är Stig Almqvist.


Stig Almqvist - hans bilder är högvilt

Fotografen X är högvilt. Är det Stig Almqvist?

Jag har fått för mig att Stig Almqvist arbetade för Aftonbladet.

Jag kan tänka mig att han kom till platsen ungefär samtidigt som Janne Schmidt och Bengt Michanek, dvs kring 23.37.

Han tog en intressant bild som är publicerad flera gånger, t ex i AB 870512. Den bör vara tagen kring 23.40. Man ser Kalle Melander, Anna Hage, Tommy Schönstedt, KJ, fotografen Y, CA, TA, AE och Söderström i bilen. Fotografen Y är mannen i stövlar och väska i mitten av bilden. Här är en kraftigt beskuren variant av Almqvists bild (jag har sabbat den eftersom jag inte har rättigheterna till den),

Fotografen X (som jag tror är Stig Almqvist) syns på sammanlagt fem av Janne Schmidts bilder, bl a står han ute i Sveavägen.

Fotografen X syns även på polisens bilder, se under "polisens fotograf" nedan. Det betyder att om Stig Almqvist är samma person som fotografen X så har Stig Almqvist varit där även när polisens tekniker tog sina bilder. Då kan Stig almqvist ha fångat "kepsmannen" på bild. Se under "polisens fotograf" nedan. Det innebär att Stig Almqvist varit vid Dekorima två gånger, och vid Sabbatsberg däremellan. Det är väl inga problem. Tror även att Kalle Melander gjorde så. Och vittnena CA/AE. Helt logiskt.

Det är av historiskt intresse att veta vem som tog de första filmbilderna. De tidigaste jag har sett finns 9.15 in i denna filmsnutt. Man ser samma gäng som på Stig Almqvists bild och även några andra intressanta personer med långrock som man skulle vilja veta mer om. Filmsnuttet är tagen vid samma tillfälle och från samma position som Stig Almqvists bild. Därför tror jag att det är Stig Almqvist som tagit även filmsnutten. Det finns även rörliga bilder på polisens tekniker. Det är inte helt omöjligt att Stig Almqvist tog dem.

På Stig Almqvists bild och filmsnutt ser man en fotograf (fotografen Y). Han står två meter från AH/KJ/Schönstedt/Melander med ansiktet riktat norrut. Fotografen Y syns även på filmsnutten och där ser man att han rör sig åt sidan och ställer sig bakom bildörren till pb 2520 och höjer kameran för att ta en bild. Notera att Stig Almqvist står i linje med pb 2520 när han tar kortet, dvs han bör ha stått nära den södra annonspelaren. Lägg ihop detta med Janne Schmidts bild (se avsnittet om JS ovan) och slutsatsen blir att fotografen X är Stig Almqvist och fotografen Y är Janne Schmidt och att de har fotat varandra samtidigt. Fotografen Y är förvisso mer lik UK än Janne Schmidt, men jag tror alltså att det är Janne Schmidt.

Fotografen Y på Stig Almqvists bild:

I avsnittet ovan om Janne Schmidt visar jag att fotografen X (läs Stig Almqvist) står ute i Sveavägen och fotar mot trottoaren ca 23.43 dvs ungefär samtidigt som Skandiamannen rörde sig mot Skandia. Har Almqvist fångat Skandiamannen från sidan på någon av sina bilder? Från gynnsam position och vid ungefär rätt tid.

Och som sagt, jag är även öppen för möjligheten att fotografen X även har filmat/fotat "kepsmannen". På följande polisens bild nr 5 står fotografen X ju och filmar rätt in ryggen på kepsmannen på ett avstånd av 15 meter.

Fotografen X är definitivt en bubblare. Är det Stig Almqvist? I så fall är hans bilder högvilt.


Vojta Klecka

Jag har fått för mig att Vojta Klecka frilansade åt SvD eller möjligen Sydsvenska Dagbladet.

Vojta Klecka tog bilder vid Dekorima. Men när? Jag har tyvärr endast sett några av hans bilder och de är tagna efter midnatt - Gösta Söderströms pb 2520 och ADs taxi är borta.

På en av hans bilder står LC från pb 1210 på trottoaren bredvid piket 3230 och pratar med KÖ. LC har alltså kommit tillbaka till mordplatsen en andra gång efter besöket på Sabbatsberg. Fotot är taget 00.45 - 01.00 dvs strax innan polisens tekniker anlände.

Det finns därför en liten möjlighet att Vojta Klecka även har fångat kepsmannen på någon av sina bilder.


Rolf Söderberg

Jag tror att Rolf Söderberg arbetade åt DN.

Det är svårt att säga när han var på plats.

På de få bilder jag sett ser man inte Gösta Söderströms polisbil 2520 eller ADs taxi. Det pekar på att han anlände tidigast kring midnatt.

Däremot ser man båda piketerna 3230 och 1230. Piket 3230 finns inte med på polisens förta bilder. De anlände 01.10.

De få bilder jag har sett har därför förmodligen tagits 00.00 - 01.00. Men jag kan absolut tänka mig att han stannade längre än så.


Hans T Dahlskog

Hans T Dahlskog plåtade åt DN.

I DN 861228 finns följande intressanta bild som Dahlskog tog.

Det är inte själva bilden är det mest intressanta. Det är fotnoten. Där står "Klockan är 01.20 på natten...".

På bilden ser man även Tommy Schönstedt stå och peka in mot gränden. Mannen i vit mössa är förmodligen en journalist. I bakgrunden står CAs kompis AE, eller?

Dahlskog tog säkerligen tog betydligt fler bilder än så, han visste ju att det var Olof Palme var offret. Kan det vara så att han fångade "kepsmannen" på polisens bild nr 6 på någon av sina bilder? Jag har tyvärr bara sett två av hans bilder.


Bela Unger

Bela Unger arbetade med journalisten Per Luthander, DN. Luthander har beskrivit detta i DN 860225 och DN 20110228.

Bela Unger plåtade taxichaffisen AD på Vasagatan. Det finns en bild i DN 860301. AD förhördes 00.20. Först därefter bestämde Luthander/Unger träff med honom, dvs i praktiken tidigast 01.00. Förhöret skedde på Vasagatan. Oklart om Luthander/Unger därefter åkte till Dekorima. Man borde kanske kolla upp även Ungers bilder för att se om "kepsmannen" på polisens bild nr 6 syns på någon av dem.


Senare fotografer

Åtminstone fotograferade Anders Holmström, Björn Elgstrand, Börje Thuresson och Lars Hedberg under mordnatten. Men jag har ingen aning om när.

Jag har endast sett ett fåtal av deras bilder. De pekar på att de var vid Dekorima ganska sent. Jag tror därför inte att de kan ha fångat Skandiamannen på bild.


Polisens fotograf

Polisen hade tre tekniker på plats 01.10 - 01.55. Börje Moberg och Torsten Kviberg kom 01.10. Vincent Lange kom 01.30.

Det var sannolikt Torsten Kviberg som fotograferade.

Polisens bild nr 6

Polisens bild nr 6 kan visa sig vara hela Palmeutredningens viktigaste bild.

Bilden har diskuterats vädigt mycket.

Den stora frågan är om det Skandiamannen som är kepsmannen?

På bilden syns polispiket 1230 vid Dekorima och fyra personer som står snyggt uppradade parvis bredvid piketen. Två av dem är vittnena CA/AE.

I bakre raden till vänster står en medelålders person i rock och keps utan öronlappar - "kepsmannen". På hans insida står CA med sina vita gympadojjor. Framför kepsmannen står AE i beige jacka.

Bakom piket 1230 ser man polisbilen X.

Frågor

Det finns i huvudsak två frågetecken kring bilden:
  1. Är det Skandiamannen som syns på bilden?
  2. När togs bilden?

Jag börjar med tiden.


När togs bilden?

Polisens tekniker befann sig på plats 01.10 - 01.55. Det var Börje Moberg, Torsten Kviberg och Vincent Lange varav den sistnämnde anlände 01.30 (se FUP, Christer Pettersson).

Det var förmodligen Torsten Kviberg som fotograferade. Det rörliga TV-bilder från mordnatten där man ser Vincent Lange och ytterligare två personer som förmodas vara de två andra teknikerna, och en av dem bär kamera, se 08.13 in i denna dokumentär. Ännu enklare är att se bilden nedan där man tydligt ser de tre teknikerna och att en bär kamera.

analys av polisbilars rörelser vid Dekorima har jag en lång sekvens av rörelser som visar att piketen på polisens bild nr 6 är 1230 och att polisbilen X inte anlände förrän efter 01.10.

Här följer en enklare variant som kan användas för att visa samma sak.

Polisens bild nr 6 togs tidigast 01.10, det var ju då som polisens tekniker anlände.

Christer P från piket 1230 säger i förhör 860724 att de lämnade Dekorima 01.30. Eftersom piket 1230 fortfarande syns på polisens bild nr 6 så måste bilden ha tagits före 01.30.

Vi kan även använda polisbilen X för att ge styrka åt analysen. Polisbilen X syns bakom piket 1230 på polisens bild nr 6.

På polisens bild nr 1 syns inte polisbilen X. Då har polisbilen X anlänt mellan 01.10 och 01.30. Kan det stämma?

På följande bild ser man de tre sista siffrorna på polisbilen X. Nummret tycks sluta på 160. Man ser inte första siffran. Vidare är jag ganska säker genom andra bilder att registreringsnumret på polisbilen X är LOR 260.

Det troliga är att polisbilen X är pn 2160 med LB/LK.

följande sida berättar LB från pb 2160 om mordnatten . I intervjun berättar han att de anlände 01.30.

LB intervjuas även 4.00 in i följande video.

Vidare tror jag att LK från pb 2160 syns på följande bild som är tagen efter 01.30:

Det finns med andra ord mycket som pekar på att polisbilen X är pb 2160 med LB/LK och att de anlände kring 01.30, förmodligen några minuter innan.

Detta gör att man kan snäva in tiden för polisens bild nr 6 ytterligare. Helt klart är polisens bild nr 6 tagen 01.10 - 01.30. Jag antar att polisens bilder togs i ordning 1, 2, 3, 4, 5 och 6. I så fall togs polisens bild nr 6 sent i intervallet. Det stämmer med att polisbilen X inte syns på den polisens bild nr 1. Det stämmer även med LBs utsaga att de anlände kring 01.30.

Vincent Lange säger i FUP/Christer Pettersson att han inte anlände förrän 01.30. Vidare säger CP från piket 1230 att Vincent Lange ännu inte hade anlänt när piket 1230 lämnade mordplatsen 01.30.

Alla detaljer är i harmoni med varandra och analysen landar i följande slutsats och riktvärde.

Polisens bild nr 6 togs av polisens tekniker 01.25 +/- 5 minuter.

Är det polisens tekniker som syns på bilden?

Det finns förresten en hörsägen/myt om att det är någon av polisens tre tekniker som syns på fotot. Någon påstod det, och det har därefter blivit en etablerad sanning. Men det är faktiskt så att samtliga tre tekniker finns på bilder och videor tagna vid samma tid och plats och dessa visar med 100% säkerhet att det inte är någon av polisens tekniker som syns på polisens bild nr 6. Bifogad bild visar mycket tydligt att ingen bar långrock, men det gjorde ju kepsmannen.

Är det Skandiamannen som syns på bilden?

Personerna står snyggt uppradade och två av dem är vittnena CA/AE. Då bör det vara en kö för personer som avser lämna vittnesmål. Då bör även mannen i keps vara ett vittne. Men av alla vittnen vi känner till så finns det endast en som ser ut som mannen på bilden, nämligen Skandiamannen.

Mannen på bilden är extremt lik Skandiamannen på Proletärens bilder. Övriga vittnen är inte ens i närheten av att likna mannen på bilden. Se t ex den jämförande bilden på Remstams hemsida.

Det går inte att trolla bort likheten mellan Skandiamannen på Proletärens bild och kepsmannen. Därför tror jag att det faktiskt är Skandiamannen som står där.

Jag vill även leverera följande kommentar till de som anser att det inte kan vara SE pga klockslaget. Att förneka att det kan vara SE som syns på bilden bara för att han själv sade att han var hemma i Täby vid den tiden, är ungefär som att säga att det inte kan vara Mijailović som syns på fotona från NK eftersom han själv sade att han inte var på NK vid den tiden. Då blir det lite för mycket Tvillingdeckarna eller Scooby Doo för min smak. (Not: Mijailović dödade Anna Lindh.)


Konsekvenser om Skandiamannen är kepsmannen

Polisens bild nr 6 togs helt klart mellan 01.10 och 01.30. Vilka blir då konsekvenserna om Skandiamannen är kepsmannen?

tes SE oskyldig:

Bilden visar i så fall Skandiamannen ljög när han sade att han var hemma i Täby vid den tiden. Vad ville han vinna med denna lögn? Fick den honom att synas mer i media? Lögnen tycks vara hopplös att motivera. Här räcker inte ens "han skarvade-kortet" till.

tes SE skyldig:

Bilden visar i så fall att ljög när han sade att han var i Täby vid den tiden.

Dessutom har han andra kläder än vad han hade när han lämnade Skandia. Han sade ju till RB att han bar trenchcoat. Och enligt väktaren ALG och i viss mån HO bar han förmodligen keps med öronlappar som man kan vika upp. Men mannen på bilden bär rock i grovt tyg och keps utan (?) öronlappar. Varför ljög han? Hur förklarar man det?

Jag spekulerar i följande förlopp. Först kom han tillbaka till mordplatsen direkt efter mordet. Han fick då höra AD nämna signalement som stämde in på honom till en polis. SE fick då kalla kårar och lämnade platsen. Väl hemma i Täby bytte han kläder till en rock med grovt tyg och en keps utan öronlappar. Därefter åkte han tillbaka till mordplatsen i syfte att lämna vittnesmål utan vapen och med nya kläder. När han kände igen CA/AE blev han återigen skrämd. Dessutom lämnade piket 1230 platsen 01.30 och SE fick återigen åka hem i ogjort ärende.

Man kan tycka att specken är galen. Men saken är den att om det verkligen är SE som syns på bilden då behöver detta motiveras även i tesen skyldig. Ni fick min förklaring. Vilken är din förklaring?

Några av de som tror att Skandiamannen är skyldig vill inte kännas vid att det är han som syns på bilden. Jag förstår inte riktigt hur de tänker. Själv tänker jag såhär:

År det Skandiamannen som syns på polisens bild nr 6 och om den är tagen 01.20, då är Skandiamannen Palmes baneman.

Hur ska man ta reda på vem "kepsmannen" är?

Jag misstänker att kepsmannens identitet är okänd. Men jag tycker inte att man ska ge upp. Jag har ett förslag på hur man kan gå vidare. Det går ut på att analysera andra fotografers bilder. Det kanske finns någon annan fotograf som var på plats vid samma tidpunkt. Har "kepsmannen" på polisens bild nr 6 fastnat på någon av deras bilder? Kan man i så fall avgöra om det är Skandiamannen som syns på deras förhoppningsvis skarpare bilder?

Men vilka fotografer befann sig vid Dekorima ca 01.00 - 02.00? Jag har åtminstone två förslag.

Faktum är att på polisens bild nr 5 så ser man tidigare nämnde fotografen X, se under Stig Almqvist ovan. Han står på precis samma position som på Janne Schmidts bilder. Och jag spekulerar ju i att det är Stig Almqvist. I så fall kan kanske Stig Almqvist ha fångat kepsmannen på bild. Han står ju och filmar rätt in i ryggen på kepsmannen på ett avstånd av 15 meter. Stig Almqvist har både fotat och filmat.

Vidare kan jag bevisa att DN's fotograf Hans T Dahlskog befann sig vid Dekorima just då. Mer om honom nedan.

Med andra ord är Stig Almqvist och Hans T Dahlskog heta kandidater till att ha fångat "kepsmannen" på bild.

Sen kan det förstås även finnan andra fotografer som var där just då. Kandidater är Vojta Klecka, Rolf Söderberg, Bela Unger och SVT filmteam. Tror dock inte att Janne Schmidt och Kalle Melander tog några bilder när polisens tekniker var närvarande. Lite osäker.


Polisens bild nr 1.

Även polisens bild nr 1 är åtminstone lite intressant. Bilden finns i hygglig upplösning hos Lennart Remstam. Scrolla ner till den andra och uppföstorade bilden. Det finns fem personer på bilden. Från vänster: nr 1 = en polis, nr 2 = en polis, nr 3 = en blond man i rock och kavaj, nr 4 = herr x och nr 5 en man i hatt och vita handskar i högerhanden.

Jag funderar över nr 4 dvs herr x. Är det Skandamannen? Är det samma person som syns på polisens bild nr 6? Det är ett långskott. Gissar att bilden togs 01.15 strax efter att teknikerna kommit. Hade SE hunnit dit från Täby?


Okända fotografer

Fotografen X. Kanske den viktigaste av alla. Bilden tagen av Janne Schmidt ca 23.40. Han syns även på polisens bild nr 5, se ovan. Fotografen är högvilt - han kan ha tagit mycket intressanta bilder både kring 23.40 när SE gick mot Skandia, och efter 01.10 när polisens tekniker var där.

Gissning: fotografen X = Stig Almqvist.

******************************

Fotografen Y. Bilden tagen av Stig Almqvist ca 23.40. Almqvist tog även en filmsnutt i samma veva, Jag tror fotografen Y är Janne Schmidt. På filmsnutten ser man fotografen Y stå bakom Söderströms öppna bildörr och fota norrut - och vi vet att Janne Schmidt tog två bilder från exakt den positionen vid samma tid.

Dock tycker jag att fotografen Y är mer lik Ulf Karlsson än Janne Schmidt...

Gissning: fotografen Y = Janne Schmidt.

******************************

Fotografen A. Bilden tagen av Janne Schmidt, förmodligen närmre 00.00 - 01.00. Det utesluter förstås fotografen A är Janne Schmidt. Fick ett mycket smart tips om att fotografen A kan vara Vojta Klecka ty det finns en bild som vi vet att Klecka tagit från från precis den positionen, dvs vid Dekorimas ingång. Beskuren variant av Kleckas bild finns nedan under fotografen D.

Gissning: fotografen A = Vojta Klecka.

Fotografen A igen. Bilden tagen av Rolf Söderberg 00.00 - 01.00. Det utesluter förstås fotografen A är Rolf Söderberg. Det styrker ytterligare tipset om att det fotografen A är Vojta Klecka. Och jag tror inte det är Stig Almqvist eller Hans T Dahlskog.

Gissning: fotografen A = Vojta Klecka.

******************************

Fotografen B. Bilden tagen från SVTs rörliga strax ca 02.00. Fotografen står vid Dekorimas ingång. Är fotograferna A och B samma person? Troligtvis inte - fotografen B tycks ha jeans som inte är vida - och fotografen A tycks ha mörkare byxor som är lite mer vida, eller? Faktum är att uteslutningsmetoden pekar möjligen på att fotografen B är Hans T Dahlskog. Dahkskog var 48 år 1986. Har sett bilder på honom när han var 74. Inte alls omöjligt att det är han. Plåtade han "kepsmannen"?

Gissning: fotografen B = Hans T Dahlskog.

Fotografen B igen. Bilden tagen från SVTs rörliga bilder. Fotografen B står bakom Bo Larsson. På de rörliga bilderna ser man honom ta två kort. Är fotograferna A och B samma person?

Fotografen B igen. Bilden tagen från rörliga bilder (av Stig Almqvist???), ca 01.40. Fotografen B står bakom Vincent Lange. Är fotograferna A och B samma person? Tror inte det.

******************************

Fotografen C. Bilden tagen från rörliga bilder (av Stig Almqvist???), ca 01.40. Fotografen C står bakom Vincent Lange. Han bär kamera. Är det en privatperson? Är han bekant med fotografen B som står intill (se ovan)? Kamerabärare till fotografen B? Är det Rolf Söderberg? Både Söderberg och Dahlskog fotade åt DN. De bör ha känt varandra.

******************************

Fotografen D. Bilden tagen av Vojta Klecka 00.00 - 01.00. Är fotografen D en privatperson? Är det Rolf Söderberg? Var det han som tog bilden på fotografen A? Inte alls omöjligt. Är fotograferna C och D samma person? Tror inte det.

******************************

Fotografen Ulf Karlsson.

******************************

Fotografen Jannen Schmidt.

Övrigt

På följande bild ser man en polisbil med regnummer LHU 090. Den står bakom piket 1230 med regnummer EOR 611. I samma bildsekvens ser man även piket 3230. Polisbilen står mellan de båda piketerna. Men det är INTE samma polisbil som syns på polisens bild nr 6 med kepsmannen, dvs polisbilen X. Polisbilen på bilden nedan är en svartmålad Volvo men polisbilen X är en vitmålad Volvo. Jag vet inte vilken den svartmålade polisbilen är.


Sammanfattning av det viktigaste

Här kommer en sammanfattning till sådant som knyter an till Skandiamannen och kepsmannen. Jag förklar t ex varför jag anser att Stig Almqvists bilder och filmer är högvilt.

Egentligen inget nytt jämfört med ovan, men förhoppningsvis inte lika rörigt...

Bilderna är mest anpassade för mobil. Speciellt är de enklare att zooma bilderna på mobil.

Bilder tagna före 23.50.

Ulf Karlssons bild nr 1 ser man att LC i pb 1210 parkerat på trottoaren bakom Gösta Söderström. Man ser även en person som jag förmodar är Söderström som talar med någon i passagerarsätet till pb 1210. Jag är säker på att det är stunden då Gösta Söderström informarar LC om att offret är Palme.

Jag anser att bilden är viktig ty med hjälp av Ulf Karlssons berättelse om mordkvällen och LCs berättelse och egna tidtagning, så kan man på ett ungäfär datera tiden för Ulf Karlssons första bild.

******************

Ulf Karlssons bild nr 2 ser man när Gösta Söderström går tillbaka mot sin bil pb 2520.

Jag har sett samma bild i sämre upplösning, men på den sämre bilden ser man rätt tydligt att personen har en medalj i pannan, dvs det bör vara Söderström.

******************

Ulf Karlssons bild nr 3 ser man när Gösta Söderstöm och en annan polis står och "hänger" framför GS bil.

Under fjärde förhöret och i Expressen 860905 så beklagade sig Skandiamannen över att de poliser som anlände först ställde sig och hängde framför polisbilen och knappt brydde sig om LPs vädjan om hjälp. Det är förstås en lögn, men Skandiamannen kan faktiskt ha fått iden från mordplatsen om han befann sig nära Söderströms bil samtidigt som UK tog sin tredje bild. Se även nästa punkt angående den fjärde bilden.

******************

Ulf Karlssons bild nr 4 ser man Skandiamannen bakom Gösta Söderströms pb 2520. Folk tror inte mig. Jag lider med er.

Andra fotografer som kanske har fångat samma person på bild är Kalle Melander, Janne Schmidt och Stig Almqvist.

******************

Stig Almqvist tog följande bild under slutet av Expressens journalist Tommy Schönstedts intervju med AH/KJ. Jag visar endast en kraftigt beskuren variant. Jag vet genom TT att det är Almqvists bild. Även från Aftonbladet 870512. Stig Almqvist bör ha stått i närheten av den södra annonspelaren.

Man ser på bilden att det står en annan fotograf alldeles intill. Jag har kallat honom för fotografen Y. Nedan kommer jag visa varför jag tror att det är Janne Schmidt.

******************

Se 9.25 in i följande filmsnutt. Den är tagen nästan samtidigt som Stig Almqvists bild och dessutom från samma position.

Därför är det min övertygelse att filmsnutten togs av Stig Almqvist.

I slutet av filmsnutten ser man fotografen Y röra sig mot polisbilen 2520's öppna bildörr. Från en position bakom bildörren reser han kameran för att ta en bild.

Här följer en stillbild från filmsnutten. Bättre är dock att titta på filmsnutten så att man ser fotografen Y's hela rörelse.

Genom nästa bild ska jag förklara varför jag tror att det är Stig Almqvist som är fotografen X och Janne Schmidt som är fotografen Y.

******************

Följande fantastiska bild från Janne Schmidt är sprängfylld med information. Har beskurit och sabbat den eftersom jag inte äger rättigheterna.

Janne Schmidts bild är tagen samtidigt som stillbilden från Stig Almqvists filmsnutt. Den är tagen från en position bakom Gösta Söderströms öppna bilddörr. Det är intressant ty på Stig Almqvists filmsnutt ser man ju fotografen Y ta en bild bakifrån den öppna bildörren. Slutsatsen blir att det är Janne Schmidt som är fotografen Y.

Vidare ser man på Janne Schmidts bild att fotografen X står vid södra annonspelaren och fotar söderut. Det är intressant ty där måste ju Stig Almqvist ha stått när han tog sin bild på fotografen Y. Slutsatsen måste bli att det är Stig Almqvist som är fotografen X. Janne Schmidt och Stig Almqvist har uppenbarligen fotograferat varandra samtidigt.

Vidare ser man att fotografen X (läs Stig Almqvist) har två kameror. Det är helt kompatibelt med tesen att Stig Almqvist både fotade och filmade.

Vidare ser man på Janne Schmidts bild en man stå ute i Sveavägen intill en bil. Är det Skandiamannen?

En man i beige långrock går söderut. Jag är tämligen säker på att det är polisen UM som kom dit tillsammans med RW för att köra vittnen till krimjouren, speciellt AH/KJ. Mer om AH/KJs transport under nästa bild nedan.

Vidare ser man på Janne Schmidts bild att vittnet AE (beige jacka) går söderut. På Stig Almqvists filmsnutt ser man dock att CA/AE går norrut. Jag tror att de vände vid piket 1230 och därefter gick direkt söderut och då fastnade på Janne Schmidts bild.

Man ser på Janne Schmidts bild att Riviera fortfarande är tänt. Man kan använda informationen för att försöka reda ut kronoligin. Mer om Riviera nedan.

Om man lägger ihop informationen från Stig Almqvists filmsnutt med Janne Schmidts bild så kan man dra slutsatsen att bilderna togs när intervjun med AH/KJ höll på att avslutas. Jag får tiden till ca 23.42. Tyvärr en del felmarginal på det, kanske upp till två minuter.


******************

Följande bild från Janne Schmidts bild är extremt intressant.

På den icke beskurna varianten av Janne Schmidts bild ser man när AH/KJ sätter sig i polisen RWs bil, möjligen en Ford Sierra. Bilen står i höjd med bankomaten. På den icke beskurna varianten ser man även föraren RW - jag är 100% säker på att det är RW, jag har nämligen sett nutida bilder på honom på nätet. Man ser UM bakifrån bredvid bredvid AH. AH/KJ lämnade dock platsen i en annan bil, en blå Volvo - bildbevis/filmsnutt finns. Det betyder att AH/KJ bytte bil. Troligtvis lämnade de stället ca 23.50.

Men det mest intressanta med Janne Schmidts bild är fotografen X, dvs Stig Almqvist som återigen syns på bild. Det intressanta är hans position. Han står och fotar/filmar mot AH/KJ utifrån Sveavägen med riktning mot bilen som jag vet stod i höjd med bankomaten. Och Janne Schmidts bild är tagen (?) mellan 23.42 och 23.45. Det innebär att Stig Almqvist har fotat mot trottoaren ungefär samtidigt som Skandiamannen var på väg mot Skandia. Tänk om Stig Almqvist lyckats fånga Skandiamannen från sidan och att man kan se hans Sherlock Holmes-liknande keps med öronlappar som man kan vika upp. Det bevisar inte att Stig Almqvist lyckades fånga SE på bild, men Janne Schmidts bild visar att Almqvist åtminstone haft en väldigt gynnsam position vid en ganska gynnsam tidpunkt.

Notera att det ser ut som om Stig Almqvist filmar. Janne Schmidt tog ytterligare två bilder på Stig Almqvist nästan samtidigt, och på en av dem ser det ut som om Stig Almqvist tar bilder.

Stig Almqvists bilder är högvilt.

******************

Följande bild togs av Kalle Melander.

På Kalle Melanders bild ser man en person i långrock gå norrut mot Skandia. Jag spekulerar i att det är Skandiamannen. Kalle Melander tog ytterligare en bild nästan samtidigt där mannen har kommit lite längre fram.

På den icke beskurna varianten ser man att Riviera är släckt. Det betyder att Kalle Melanders bild togs efter Janne Schmidts bild där Stig Almqvist syns vid den södra annonspelaren, se ovan.

På Kalle Melanders obeskurna bild ser man att taxichaffisen AD står utanför sin bil och talar med en del folk. Vi vet att AD lämnade mordplatsen ca 23.50, och de sista minuterna satt han i sin taxi och IW satt bredvid och tog hans uppgifter. Då har nog Kalle Melaners bild tagits senast 23.47.

Det betyder att Kalle Melanders bild troligtvis är tagen mellan 23.42 och 23.47.

Väktaren HO sade att Skandiamannen återkom till Skandia 23.40, men utredaren PH på Skandia sade att SE kom tillbaka 23.45.

Polisens och andra samtida bilder

Nu till bilder som togs när polisens tekniker var på plats.

Polisen tog sina bilder 01.10 - 01.30.

Jag är ganske säker på att följande bild är polisens första.

Polisens bild är ganska intressant. Vem är civilpersonen som står näst längst åt höger och tittar norrut? Är det Skandiamannen?


******************

Följande bild är en beskuren variant av polisens bild nr 5.

Den är mycket intressant. Återigen ser vi fotografen X, dvs Stig Almqvist. Han har med andra ord gjort vändan Dekorima - Sabbatsberg - Dekorima. Inget konstigt, det gjorde även Kalle Melander och vittnena CA/AE.

Notera att Riviera är släckt och bilden är därför inte samtidig med Janne Schmidts bild som jag visade ovan.

På bild nr 5 står Stig Almqvist och filmar (not 1) eller fotar söderut från sin position framför den södra annonspelaren. Det är mycket intressant. Vi vet ju att stunden efter tog polisen sin omtalade bild nr 6 med kepsmannen.

Har Stig Almqvist lyckats filma kepsmannen bakifrån från ett avstånd av 15 meter? Polisens bild nr 5 bekräftar ju att Stig Almqvist filmar/fotar från rätt position och vid ungefär rätt tid.

Han Stig Almqvist fångat kepsmannen på andra bilder?

Det finns inga tvivel - Stig Almqvists bilder och filmer är högvilt.

not 1: troligtvis filmar han, blixten är ju på.

******************

Här har ni polisens bild nr 6 med kepsmannen.

Polisbilens nummer slutar på 160. Tror jag...

******************

På följande stillbild från en filmsnutt ser man polisens tre tekniker, från vänster Torsten Kviberg, Börje Moberg och Vincent Lange. Det är 100% säkert att ingen av dem är kepsmannen från bild nr 6. Ingen av dem bär ju långrock.

******************

I DN 861228 finns följande intressanta bild som Hans T Dahlskog tog.

Det intressanta är fotnoten. Den säger att bilden togs 01.20 dvs samtidigt som polisen tog sin bild nr 6.

Har Hans T Dahlskog fångat kepsmannen på någon av sina andra bilder? Inte alls omöjligt.

Kanske står kepsmannen alldeles intill Dahlskog när han tar bilden.

Mannen som står och pekar är förresten Expressens journalist Tommy Schönstedt.

******************

Även Rolf Söderberg och Vojta Klecka kan ha varit vid Dekorima samtidigt som kepsmannen. Fick de honom på bild? Eventuellt även Bela Unger, Janne Schmidt och Kalle Melander.


Förslag på fortsatt bildanalys

Leta reda på en bättre version av Ulf Karlssons bild nr 4. TT eller Aftonbladet kan ha den i sina bildarkiv. Vidare har Ulf Karlsson sagt att han lämnade in negativen till polisen. Dessa kan förstås användas för att få fram bättre bilder.

Leta reda på Stig Almqvists bilder och filmer. Han har stått i gynnsam position och vid rätt tidpunkt för att ha kunnat fota SE när han gick tillbaka till Skandia. Vidare har har förmodligen filmat rakt in i ryggen på kepsmannen. Stig Almqvists bilder är högvilt.

Hans T Dahlskog var vid Dekorima samtidigt som kepsmannen. Dahlskogs bilder bör kontrolleras.

Polisens fotograf Torsten Kviberg kan ha tagit andra bilder än de vi känner till. Tog han fler bilder på kepsmannen? Vem har hans negativ? Han själv eller polisen?

Förutom Ulf Karlsson och Stig Almqvist kan även Karl Melander och Janne Schmidt ha fångat SE på bild innan han återvände till Skandia.

Förutom Tortsen Kviberg, Stig Almqvist och Hans T Dahlskog kan även Rolf Söderberg och Vojta Klecka ha fångat kepsmannen på bild.

Möjligen kan även Bela Unger, Janne Schmidt och Karl Melander ha fångat kepsmannen på bild. Jag trod dock inte att så är fallet.

Viktigt att se hur SE var klädd så att man kan matcha det mot hans egna utsagor. T ex om kepsen hade öronlappar eller inte.

Om SE är kepsmannen så sköt han Palme.

Jag har sett ganska många bilder men det stora flertalet har jag tyvärr inte lyckats få tag på trots att jag verkligen har försökt.

Det är dags för TT, Bilder i Syd, AP, alla mediahus, tidningar, fotografer och andra ägare av bilder från Palmemordet att öppna sina arkiv och göra allt detta fritt tillgängligt för allmänheten. Om inte, så finns det kanske ändå någon intresserad nörd som har möjlighet att komma åt bilderna på något sätt.

Och det gäller inte enstaka bilder eller någon halvmesyr. Det gäller rubbet. Och med absolut högsta kvalite. Gärna direkt från negativen.

Och vi pratar alltså om teknisk bevisning.