Första version: 2020-02-18.

Senaste version: 2022-05-05.

Övriga spår

Snabblänkar:

Brottsplatsanalys

Se även Brottsplatsanalys som ger stöd åt nedanstående resonomang.

Internationella konspirationer?

Här snackar vi alltså om Sovjet, Iran, Irak, Sydafrika, PKK, Indien/Bofors, CIA, Israel, EAP, Scientologkyrkan, WACL, RAF, HDP osv...

Enligt mitt förmenande är dessa spår motivbaserade önskedrömmar och inverser av Ochams Rakkniv. Man utgår från fjärran land och försöker bygga vägar till Dekorima men vägen dit tycks vara lång och svår och än har ingen lett ända fram. Milt uttryckt.

Om det var en utländsk konspiration som utförde mordet, så borde man väl ha skickat ett proffs eller åtminstone halvproffs för att utföra dådet. Men jag tycker nog att listan ovan visar att så inte var fallet, snarare tvärtom.

Man kan även tycka att en hitman borde ha haft en plan, men hanteringen av Lisbeth tyder på det motsatta. Det finns väl ingen plan som både säger "skjut" och "skjut inte".

Dessutom hade nog diverse sammansvärjningar i fjärran länder betydligt större problem på hemmaplan än vad en statsminister på 60:e breddgraden kunde åsamka dem.

Jag tror inte att det var någon utländsk konspiration som låg bakom mordet på Olof Palme.

Inhemska konspirationer

Det talas ju om polisspåret (som egentligen är ett samlingsnamn för en harang av polisspår), Holmer, Dekorimamannen, SÄPO, underrättelsetjänst, Stay Behind, EAP, militärer, Walkie-Talkies, diverse sammanslutningar, osv...

Enligt mitt förmenande är dessa teorier motivbaserade önskedrömmar som i regel är illa underbyggda och stundtals ytliga. Man vill gärna att det ska ha varit vapenitresserade poliser på högerkanten som utfört dådet, arrangerat av SÄPO och med förveckingar och mörkläggning ända in i statsapparaten. Personer som Ingvar Carlsson och t om Lisbeth Palme ska ha varit med och mörkat. Det är ju helt vanvettigt, om ni frågar mig.

Horribla anklagelser mot piket 3230

En av de sex poliserna i Södermalmspiketen 3230 parkerade om sin bil uppe på Brunkebergsåsen, som alltså ligger på Norrmalm dvs utanför hemmadistriktet. Omparkeringen skedde ungefär samtidigt med mordet. Vidare var det någon i gänget som inte gillade Palme och som var intresserad av vapen och var med i en skytteklubb. Ingen kioskvältare om ni frågar mig. Bilen parkerades nära mordplatsen, och mördaren sprang förbi den under flykten.

Detta har då lett till en misstanke om delaktighet i mordet på Olof Palme. Polisens privata bil skulle användas som flyktbil. Hur grabbarna skulle vetat att makarna Palme skulle passera Dekorima, förklaras inte.

För mig är detta jätteenkelt. Poliserna i piket 3230 var förmodligen erfarna och duktiga och med självförtroende därefter. Och den kvällen tog de väl sig friheten att göra denna lilla svängom för att parkera om en privatägd bil. Lite utanför skolboken, men vem är perfekt? Inte jag, i alla fall. Grabbarna tog väl det lite lugnt och väntade på larm, men när kom till Brunkebergstorg och fick larmet, då exploderade de. Väl framme vid mordplatsen kastade de sig tillbaka in i cityjungeln utan skyddsväst och tog sig an den till synes hopplösa uppgiften att jaga GM.

Jag saknar verkligen djup i analysen. Vissa åsikter och beteenden översätts alltför lättvindigt till att man är mördare. Är det ingen av er som parkerat om er bil på arbetstid? Är det konstigt att poliser är intresserade av vapen? Är medlemskap i en skytteklubb unikt? osv...

Jag anser att anklagelserna mot dem är resultatet av motivbaserade önskedrömmar och ytligt tänk. Det är ju för tråkigt att de släpades genom leran på det viset.

Horribla anklagelser mot pb 1520

Kommissarie CD och föraren TE befann sig utanför Cafe Opera när de hörde områdeslarment. CD hörde när piket 3230 vid Brunkebergs torg och piket 1230 vid Norra Bantorget svarade positivt på anropet.

CD dividerade lite med SBC och det bestämdes att även pb 1520 skulle bege sig till mordplatsen.

pb 1520 körde ut på Hamngatan och vid NK hörde han kommissarie Gösta Söderström i pb 2520 anmäla att han kommit fram till mordplatsen.

CD visste att snart skulle även de två piketerna 3230 ich 1230 komma dit.

CD fattade då ett snabbt och klokt beslut. I stället för att köra till mordplatsen, svängde han och TE in på Regeringsgatan och vidare mot David Bagares gata och fram till trappkrönet vid Malmskillnadsgatan. De tänkte att det var onödigt att alla poliserna var på samma ställe vid Dekorima. Om gärninsgmannen kanske tog trapporna skulle de kunna genskjuta honom.

CD tänkte helt rätt, och han och TE missade gärningsmannen med endast en hårsmån.

De visade prov på erfarenhet och fingertoppskänsla, men fick bara skit för det. I stället för att hyllas, blev de misstänkta för delaktighet i mordet. Anledningen var att de skulle plocka upp gärningsmannen under flykten, något som bevisligen inte skedde. Det är fullständigt horribla anklagelser. Det är så dumt att alla klockor på hela norra halvklotet stannar på en gång. Otack är världens lön.

Det kan tilläggas delar av misstanken mot dem grundade sig på en analys som sade att CD stötte på vittnet Lars Jeppsson uppe på åsen 23.23. Enligt mina beräkningar skulle det innebära att Lars J började springa efter mördaren en halv minut innan mordet begicks. Kommentarer överflödiga...

Anklagelserna mot personalen i pb 1520 och piket 3230 är resultatet av motivbaserade önskedrömmar, slarvig analys och ytligt tänk.

Kanske skriver lite mer om det sen.

Talike Walkies

Det talas än idag om ett antal iakttagelser av män med Walkie Talkies i Stockholm City under mordkvällen. En del av dessa har varit på knarkspan.

Jag förstår inte detta. Vad är det som är så konstigt? Vad är det som sticer ut? Knarkspan i Stockholm City och kvarteren Tunggung sent en fredag kväll. Vad hade ni förväntat er?

Om Stockholm City däremot hade varit tomt på poliser och WT-män samma fredagskväll som statsministern mördades, ja då hade det verkligen funnits anledning att dra öronen åt sig.

Stay Behind

Utdrag ur Thomas Petterssons "den osannolika mördaren" (med min understrykning):

"Geijer var en kändis både i Jämtland och på hemmaplan i Stockholm. Han kom att leda åtta celler med sammanlagt ett 70-tal man och kunde berätta om "James Bond-liknande" övningar vid ett gods utanför Eaton i England. "Engelsmännen var väldigt tuffa. Jag hade ibland en känsla av att vi gjorde bort oss, och att de undrade vad vi egentligen dög till"".

Där sammanfattade Geijer genom Thomas Pettersson hela min samlade åsikt om den svenska delen av Stay Behind. Jag behöver inte mer än så. Det var precis som jag trodde.

Men jag kan nog tänka mig att de var bra på bridge.

Möten i Norrköping och på Södermalm

Här har vi Sovjetskräck, ödesmättat tonläge, ubåtar, frimureri, vit skjorta, champagne, svensk flagga, porträtt på Kungen, en svensk tiger, punsch och nationalsången.

Men absolut ingenting som har med mordet på Olof Palme att göra.

Mötesscenariot

I mötesscenariot har GM haft ett ca 40 sekunder långt samtal med makarna Palme precis innan skotten. LP ska av någon anledning ha mörkat detta.

GM skjuter OP och missar skottet mot LP. Därefter låter han henne vara - trots att de pratat med varandra under 40 sekunder.

Mötesscenariot utnyttjar en uppenbart felaktig rekonstruktion med vittnet NF och gör dessutom en grov övertolkning av vad taxichaffisen AD sagt.

Jag anser att mötesscenariot är mycket hårt och på gränsen till vanhedrande mot Lisbeth Palme och hennes efterlevande. Men i jakten på konspiration, gärna med inblandning av poliser och SÄPO och sådant, och med förvecklingar ända in i statsapparaten, så är det tydligen tillåtet att låta ändamålet helga medlen.

De som anför detta är ofta personer som tillhör de godas skara, den empatiska klubben. De som gråter störtfloder över att Krister Petersson namngav personen han inte kunde runda.

Varför pekas vissa poliser ut?

Ca 10 - 20 poliser har anklagats eller misstänkliggjorts för delaktighet i Palmemordet. De ska ha varit medlemmar i någon sorts konspiration. Poliserna har ofta hängts ut med namn. Man hävdar att dessa poliser varit intresserade av vapen och varit åt höger och ogillat Palme.

Jag har undrat över varför just dessa poliser har fallit offer för denna grova anklagelse. Jag anser mig ha svaret.

Faktum är att vid den tiden fanns det säkerligen tiotusentals män som var intresserade av vapen och som var åt höger och som ogillade Palme. Många av dessa var t ex poliser, säkerhetspoliser eller militärer. Men många av dessa var även snickare, bussförare, lärare och i princip vad som helst. Vi bör komma ihåg att Palmehatet var utbrett vid den tiden, och Sverige är ett av världens vapentätaste länder, så även vapenintresset var utbrett.

Men tydligen så har de som tror på konspiration valt bort snickarna och bussförarna och de andra och i stället koncentrerat sig på poliser och militärer och dylikt. Varför? Det är ju lite märkligt. Vad spelar yrket för roll när hatet och vapenintresset faktiskt finns där? Kan det vara så att man hellre ser att det var polis eller militär i stället för en vanlig snickare som begick mordet?

När man valt bort snickare, mellanchefer, tandläkare och dylikt så finns det dock fortfarande tusentals poliser, säkerhetspoliser, militärer, jägare och motsvarande kvar som fortfarande passar in på epiteten vapenintresse, höger och Palmehat. Vi bör komma ihåg att upptagningsområdet är större än storstockholm - vid en konspiration fick man nys på Palmes biobesök åtskilliga timmar innan mordet och man tar sig enkelt till Stockholm i tid även om man bor några tiotals mil därifrån.

Men varför valde man endast ut 10 - 20 poliser ur denna stora population av poliser och militärer? Jag har svaret.

Anledningen till varför man valde ut dessa 10 - 20 poliser är att man råkade känna till deras namn. T ex var ca 10 av dem med i Stockholms försvarsskytteförening. Då hade man något konkret att hänga ut.

Samtidigt som man hängt ut dessa poliser så har man alltså inte brytt sig om de övriga tiotusentals snickare, bussförare, brevbärare, poliser och militärer som också gillade vapen och ogillade Palme. Alltså, ur denna enormt stora population har man handplockat de som man känt namnen på och låtit resten vara..

Det betyder även att om man hade fått fram ytterligare ett namn, t ex någon polis som bodde i Uppsala och som ogillade Palme och var intresserad av vapen så hade förmodligen även han släpats offentligt genom leran.

Och i logikens namn, om man fått fram 10 000 namn, så skulle samtliga dessa också misstänkas och hängas ut.

Detta visa hur befängda anklagelserna mot poliserna är. Och det fortsätter än idag. Det tar aldrig slut. De uthängda poliserna och deras anhöriga kommer nog aldrig få ro.

Kommunistspåret

Bland dåtidens kommunister ansåg väl en del att Olof Palme hade fel bakgrund och egentligen gillade det onda USA. Dessutom var det väl så att sossarna registrerade kommunister.

Kommunister hade med andra ord motiv att göra någonting åt Palme.

Hur såg det ut på hemmaplan bland landets kommunister? Fanns det någon med vapenintresse? Finns det något namn? Kanske skulle man i så fall kunna göra något TV-program om dessa. Inte med namnuthängningar, utan med bokstavsbeteckningar, A, B, C osv. Namnen lär förvisso publiceras i sin helhet på diverse sociala forum, men det kan man inte göra något åt och kanske något som måste accepteras om vi vill lösa mordet.

Kan det vara så att kommunisterna på hemmaplan ingick i en konspiration med italienska Röda Brigaderna och tyska RAF? Tyskarna har varit med förr, t ex det där med Anita Gradin. Var det en av tyskarna i sammansvärjningen som utförde dådet? Det var ju proffsigt och iskallt utfört, är det inte lite tyskt? Var det därför som han inte brydde sig om att döda LP trots att de haft ett mötesscenario på 40 sekunder? Eftersom han var tysk skulle hon helt enkelt inte känna igen honom.

Det vore bra om någon kunde rota i detta. Vilka kända kommunister var intresserade av vapen?. Vilka var de? Var bodde de? Var det någon som bodde i närheten av Tunnelgatan? Har någon uttalat sig hotfullt mot Palme? osv...

Och för att använda känd retorik: jag menar inte att det var en konspiration med svenska och tyska kommunister, men motivet finns och spåret kan inte uteslutas och bör därför undersökas.

För den som inte redan begripit det: i det ovanstående levererar jag en åsikt med hjälp av ironi. Men vad är skillnaden mellan andra teorier, egentligen?

Diverse enskilda spår

Victor Gunnarsson, VG

Frireligiös, avskydde Palme, vapenintresserad och en udda fågel var väl några av hans epitet.

I Sverige passade det sig inte att vara som han, och han blev kallad Palmemördare.

I Staterna skulle han kallas republikan, eller möjligen bibelbältesrepublikan, ni vet en sådan som argumenterar med bibeln i den ena näven och det avsågade hagelgeväret i den andra. I Staterna helt normalt, där hade nog inte många höjt på ögonbrynen, men i Sverige, nej...

Att han flyttade till North Carolina är inget som förvånar.

VG var nog amerikan längst där inne i själen och det blev nog hans stora fall.

Christer Pettersson

Det är sent i fredagsnatten vid Dekorima i kvarteret Tunggung. Och där står citygangstern Christer Pettersson och väntar. Han är klädd i långrock, keps med öronlappar och bär handledsväska. Alltså, jag tror fan jag dör...

De som säger att Christer Pettersson mördade Olof Palme, behöver klä honom i långrock. Och det kommer nog aldrig lyckas.

Vidare kan vi utläsa följande utsagor från LP och AB:

LP: 89-01-26: "Omedelbart efter det att Olof Palme beskjutits vred sig Lisbeth Palme med ett ryck åt vänster. Samtidigt sade hon något om smällare. I det ögonblicket blev hon själv beskjuten. Hon förstod då vad som hade hänt. Därefter iakttog hon mannen på ett avstånd av 5-7 meter."

AB: 86-03-03: "...avstånd mellan honom och Palme till någonstans mellan 5 - 7 meter..."

AB in tingsrätten: "Ja, hon stod ... hon tittade upp så tittade hon rätt in i Tunnelgatan. Jag tror ... tittade på mig också." ORDFÖRANDE: "Jag uppfattade inte det sista ..." AB: "Jag tror hon tittade på mig också".

Slutsatsen är att LP:s och AB:s utsagor är i fullständing harmoni med varandra avseende avståndet 5 - 7 meter och att LP tittade på AB. Vidare vet vi att AB hade blå täckjacka. LP har alltså sett två personer i mordögonblicket: GM och AB. När hon senare förstår att det endast fanns en GM så blev nog signalementet en sorts blandning av hur GM och AB såg ut. Den blå täckjackan tog hon förmodligen från AB. Det är så uppenbart.

Vidare säger de flesta vittnena att GM bar 3/4 långrock. Jag tvivlar på att CP burit en sådan.

Jag kan inte förstå hur CP kunde bli fälld i TR och hur så många - även advokater - kan säga att mordet är "polisiärt uppklarat" och att "han blev dömd i tingsrätten" för att insinuera att han var skyldig. Det är svårt att ta in att det kunde bli på det viset när det är så uppenbart att LP har blandat ihop GM och AB.

CA, även kallad GH

Onekligen mycket intressant, men det är knappast lönt att fördjupa sig i det spåret om man inte vet mer om hans signalement. Jag har endast sett honom på ett passfoto, och det räcker inte för att bilda sig en uppfattning. Var han 1.65, 1.85 eller kanske 1.95? Vem vet? Inte jag.

Paul Smith är som bekant helt inne på att CA är skyldig. På hans hemsida finns följande text:

Däremot ger CK en ganska bra beskrivning av ”Grandmannen”. Honom har polisen aldrig hittat – med mindre att Grandmannen är identisk med [CA}. {CA:s] f.d. svägerska beskriver [CA] på följande sätt: ”Han var stor som en björn.”

Om det stämmer att han var stor som en björn, så har han fel signalement. Jag tänker inte minst på Lars Jeppsons uppgift om att GM sprang framåtlutat. Enligt mitt förmenande springer en person som är stor som en björn inte framåtlutat. Förmodligen skulle han rasa om han försökte. Se t ex reportaget med Christer Pettersson där han springer i gränden 6.20 in i klippet. Vad skulle hända om CP sprang framåtlutat. Och Christer Pettersson var ändå inte stor som en björn, dock lite lätt överviktig. Om CA var större än CP så menar jag därför att Lars Jeppsons utsaga pekar väldigt starkt mot att CA skulle vara GM.

Vidare, det där med att CA bodde i närheten av mordplatsen är ingen kioskvältare. Han var inte ensam om det. Det troliga är att GM bodde någonstans i storstockholm precis som 1.5 miljoner andra människor också gjorde. Och några av dem gillade inte Palme.

Övrigt om Palmemordet

Åklagaren Krister Petersson

Krister Petersson namngav Skandiamannen och lyfte fram honom som misstänkt. Han hade en mycket stark åsikt och agerade därefter. Det är hans jobb. Han ansåg att det inte var möjligt att gå vidare och han lade därför ner hela utredningen.

Skillnaden mellan Krister Petersson och andra åklagare och advokater är att Krister Petersson inte var fullt lika kategorisk i skuld/oskuld-frågan som övriga åklagare och advokater brukar vara i andra brottsfall.

Många har haft synpuknter på Krister Peterssons insats, inte minst de som tror på konspiration. Men om det nu är så att Krister Petersson har en så urstark åsikt i skuldfrågan och känner att man inte kan gå vidare så kan han väl för fan inte helt plötsligt börja utreda CIA och SÄPO och sådant bara för att de som tror på konspiration tycker det.

Jag tycker dock att det är lite märkligt att han själv kunde lägga ner utredningen. Vidare hade jag hoppats på med teknisk analys, t ex bildanalys och att man tagit reda på vem "kepsmannen" var.

Om maskningar

Efter Krister Peterssons dragning blev materialet tillgängligt för allmänheten. Många dokument har begärts ut och gjorts tillgängliga genom internet. Det är bra.

Men många av dokumenten har innehållet rejält med maskningar. Detta har då folk ondgjort sig över. Man ogillar maskningar.

Men om man vill förstå varför myndigheten maskar dokument, så kan man väl ta en titt på diverse sociala forum. Där sitter medlemmarna i de godas skara och ondgör sig över maskningar, åtminstone med den ena näven. Med den andra näven hänger man ut oskyldiga personer till höger och vänster och rotar i deras privatliv. Även vittnen har misstänkliggjorts. T ex vittnet AB för att han arbetade på Bofors. Även vittnena JÅS, LJ och NF. Även flera andra men jag kommer inte ihåg vilka. Vissa anklagelser och uthängningar är fullständigt groteska. Ja, Skandiamannen var också ett "vittne", men misstanken mot honom var självklar. Även andra personer än vittnen hängs ut och blir offentligt avklädda så fort man har ett namn. Det tar fem minuter sen finns deras namn på nätet.

Vidare vill jag ha det sagt att 99% av dokumentationen och 99.99% av personerna som nämns i denna är totalt ointressanta i skuldfrågan.

Min åsikt är som lyder.

Maska inte mindre, maska mer. Att inte maska är som att ge tändstickor till barn.

Övriga fall

Estonia

Vinden var 18 - 20 m/s vid olyckstillfället. Våghöjden var 4 - 5 meter.

Kl 00.55 hördes en kraftig metallisk smäll från fören. Kl 01.20 var slagsidan 40 grader. Kl 01.30 var slagsidan 80 grader. Estonia sjönk 01.48.

Bogvisiret (som satt i fören) hittades uppemot två kilometer från vraket. Kan det vara så att Estonia sjönk pga att bogvisiret lossnade och att vatten därför trängde in? Kan det snabba förloppet berott på att hålet som det lossnade bogvisiret efterlämnade var gigantiskt och satt längst fram i färdriktningen? Inga klockor som ringer, eller? Nähä, inte det...

För två år sedan upptäcktes ett fyra meter högt och 1.2 meter brett hål i genom Estonas skrov på styrbordssidan. Det spekuleras då i att det var detta hål som orsakade Estonias förlisning.

Märkligt. Enkel bildsökning på Estonia visar att hålet nästan uteslutande sitter ovanför vattenlinjen. Hur kan detta hål då ha orsakat Estonias förlisning? Och hur kan detta hål som endast i liten utsträckning nådde under vattenytan ha fått en 157 meter lång och 24 meter bred jättefärja att sjunka så snabbt? Hur tänker folk?

Vissa påstår att en ubåt krockade med Estonia och orsakade hålet och förlisningen. Märkligt. Hur ser en sådan ubåt ut som kan ge skador upp till fyra meter ovanför vattenlinjen men inte under den? Och metall leder ljud extremt effektivt och med endast liten dämpning. En sådan krock metall mot metall skulle väl alla ha hört.

Det talas förstås även om transport av militär utrustning, bl a sprängmedel, och att förlisningen orsakades av en explosion.

Under de senaste dykningarna upptäcktes det även massvis med hål i Estonias skrov och genast stärktes konspirationsteorierna.

Varför är det så märkligt att Estonias skrov har en massa hål? Det fanns massvis med bilar och lastbilar ombord och när Estonia vräktes överända så har dessa fordon slungats omkring. Vissa kan t om ha hamnat i fritt fall. Att det blir skador på skrovet är knappast någon kioskvältare.

Titanic klövs förresten i mitt itu. Fören var vattenfylld och aktern var fylld av luft och detta orsakade enorma krafter. Man tror även att många av Titanics skador orsakades av motorerna. Och nu förundras folk över att det fanns hål i Estonias skrov...

Under de senaste undersökningarna av Estonia upptäckte man att en del metall hade smält under hög temperatur. Konspirationsteorierna om explosion och sådant drogs genast igång.

Men vad är det som är så konstigt med att metall har smält? Herregud, massvis med fulltankade fordon for omkring och krockade. Skulle inte det kunna leda till explosioner och eldsvådor? Och för att inte tala om motorrummet med dess enorma mängder bränsle?

Vad har nu detta med Palmemordet att göra? Tja, inte så mycket kanske.

Men jag misstänker ju att personer som vägrar inse att Estona sjönk pga ett lossnat bogvisir, även tror att det var en konspiration som låg bakom Palmemordet.

Gemensamt för båda tycks vara en ovilja att "gå tillbaka till brottsplatsen". I fallet Estonia handlar det om att dra slutsatser av att ett enormt bogvisir som satt i fören hittades två kilometer från vraket. I fallet Palmemordet handlar det t ex om att analysera skottögonblicket och försöka förstå betydelsen av att GM missade LP från en halv meter och att därefter inte sköt ett andra skott och i övrigt uppträdde oerhört oproffsigt.

Men sådant vill man inte tala om, varken om det gäller Estonia eller Palmemordet. Kanske inte så konstigt då resultaten av brottsplatsanalys går stick i stäv med egna motivbaserade önskedrömmar. Det är inte enkelt att se sådant som man inte vill se.

Jag har förresten läst stora delar av Mattias Göranssons artikel i magasinet Filter om Estoniakatastrofen. Jag kan varmt rekommendera Mattias artikel.