Första version: 2020-02-18.

Senaste version: 2021-10-07.

Övriga spår

Snabblänkar:

Vill bara vädra några åsikter om GMP, proffs, utländska konspirationer, inhemska konspirationer och enskilda spår.

Allmänna kommentarer

Grandmannaprofilen (GMP)

GMP analyserar inte GM i ett impulsdåd.

Gärningsmannaprofilen (GMP) förutsätter att mordet begicks av en så kallad "Grandman", dvs att GM befann sig vid biografen Grand och fick vetskap om makarna Palmes närvaro och därefter planerade mordet. Detta gäller oavsett om gärningsmannen agerade ensam eller i en konspiration. GMP är med andra ord inte förutsättningslös.

Men kan vi verkligen vara säkra på att Grandmannen finns?

Hur ser det ut bland populationen mördare på landets fängelser? Jag skulle tro att de flesta mord är oplanerade impulsdåd. Sprit och narkotika och snedtändningar...

Hur ser det ut i BRÅ:s statistik från början av 90-talet? Det vanligaste var att mord begicks på impuls, ofta under inverkan av alkohol eller droger, men inte nödvändigtvis av sjuka eller galna personer. Jag har för mig att siffran var ca 20%.

Varför skulle inte Palmemordet kunna vara resultatet av en impulsgärning, utförd av en ensam icke-galen person? En snedtändning, ungefär som Skandiamannen sade i Skydd och Säkerhet.

Var Olof Palmes mördare ett proffs?

Låt oss testa hypotesen att Palmes mördare var att proffs, t ex motsvarande Federick Forsyth's sagofigur Schakalen - världens mest kapable lönnmördare som tog sig an presidenter och däröver. Gärningsmannens uppträdande var så ända in i märgen oproffsigt. Att han kom undan beror inte på hans skicklighet utan på hans tur.

Min slutsats är att mordet på Olof Palme inte begicks av ett proffs.

Hade Olof Palmes mördare en plan?

Först sköt GM mot Lisbeth. När han insåg att skottet var en miss avstod han från nästa skott. Men det finns väl ingen plan i världen som säger både "skjut" och "skjut inte"?

När GM passerade YN/AZ 1.5 minuter efter mordet hade han fortfarande rocken uppknäppt och höll på att trycka ner något i handledsväskan, förmodligen mordvapnet. Men alla planer i världen beskriver väl vad man ska göra med kläder och vapen direkt efter mordet?

Eller har jag missförstått något?

Min slutsats är att mördaren inte hade någon plan.

Hur snabbt var förloppet?

Lisbeth Palme märkte inte att något var i görningen. Skotten kom som en fullständig överraskning.

Detta visar att förloppet var synnerligen kort. Annars hade LP märkt det.

Kravet på ett synnerligen kort förlopp är omutbart. Det bestämmer över allt annat.

Dekorima precis innan mordet

Jag kan i princip se två möjliga förspel som uppfyller kravet på ett synnerligen kort förlopp.

Var mordet ett impulsdåd?

Jag tycker att det är jätteenkelt.

Enkel brottsplatsanalys visar att mordet på Olof Palme var ett impulsdåd som begicks av en ensamagerande gärningsman. Det kan mycket väl vara så att mordet, i allt sitt väsentliga, var över på 15 sekunder.

Vilket motiv hade mördaren?

Motiv?

Internationella konspirationer?

Här snackar vi alltså om Sovjet, Iran, Irak, Sydafrika, PKK, Indien/Bofors, CIA, Israel, EAP, Scientologkyrkan, WACL, RAF, HDP osv...

Enligt mitt förmenande är dessa spår motivbaserade önskedrömmar och inverser av Ochams Rakkniv. Man utgår från fjärran land och försöker bygga vägar till Dekorima men vägen dit tycks vara lång och svår och än har ingen lett ända fram. Milt uttryckt.

Om det var en utländsk konspiration som utförde mordet, så borde man väl ha skickat ett proffs eller åtminstone halvproffs för att utföra dådet. Men jag tycker nog att listan ovan visar att så inte var fallet, snarare tvärtom.

Man kan även tycka att en hitman borde ha haft en plan, men hanteringen av Lisbeth tyder på det motsatta. Det finns väl ingen plan som både säger "skjut" och "skjut inte".

Dessutom hade nog diverse sammansvärjningar i fjärran länder betydligt större problem på hemmaplan än vad en statsminister på 60:e breddgraden kunde åsamka dem.

Jag tror inte att det var någon utländsk konspiration som låg bakom mordet på Olof Palme.

Inhemsks konspirationer

Det talas ju om polisspåret (som egentligen är ett samlingsnamn för en harang av polisspår), Holmer, Dekorimamannen, SÄPO, underrättelsetjänst, Stay Behind, EAP, militärer, Walkie-Talkies, diverse sammanslutningar, osv...

Enligt mitt förmenande är dessa teorier motivbaserade önskedrömmar som i regel är illa underbyggda och stundtals ytliga. Man vill gärna att det ska ha varit vapenitresserade poliser på högerkanten som utfört dådet, arrangerat av SÄPO och med förveckingar och mörkläggning ända in i statsapparaten. Personer som Ingvar Carlsson och t om Lisbeth Palme ska ha varit med och mörkat. Det är ju helt vanvettigt, om ni frågar mig.

Horribla anklagelser mot piket 3230

En av de sex poliserna i Södermalmspiketen 3230 parkerade om sin bil uppe på Brunkebergsåsen, som alltså ligger på Norrmalm dvs utanför hemmadistriktet. Omparkeringen skedde ungefär samtidigt med mordet. Vidare var det någon i gänget som inte gillade Palme och som var intresserad av vapen och var med i en skytteklubb. Ingen kioskvältare om ni frågar mig. Bilen parkerades nära mordplatsen, och mördaren sprang förbi den under flykten.

Detta har då lett till en misstanke om delaktighet i mordet på Olof Palme. Polisens privata bil skulle användas som flyktbil. Hur grabbarna skulle vetat att makarna Palme skulle passera Dekorima, förklaras inte.

För mig är detta jätteenkelt. Poliserna i piket 3230 var förmodligen erfarna och duktiga och med självförtroende därefter. Och den kvällen tog de väl sig friheten att göra denna lilla svängom för att parkera om en privatägd bil. Lite utanför skolboken, men vem är perfekt? Inte jag, i alla fall. Grabbarna tog väl det lite lugnt och väntade på larm, men när kom till Brunkebergstorg och fick larmet, då exploderade de. Väl framme vid mordplatsen kastade de sig tillbaka in i cityjungeln utan skyddsväst och tog sig an den till synes hopplösa uppgiften att jaga GM.

Jag saknar verkligen djup i analysen. Vissa åsikter och beteenden översätts alltför lättvindigt till att man är mördare. Är det ingen av er som parkerat om er bil på arbetstid? Är det konstigt att poliser är intresserade av vapen? Är medlemskap i en skytteklubb unikt? osv...

Jag anser att anklagelserna mot dem är resultatet av motivbaserade önskedrömmar och ytligt tänk. Det är ju för tråkigt att de släpades genom leran på det viset.

Horribla anklagelser mot pb 1520

Kommissarie CD och föraren TE befann sig utanför Cafe Opera när de hörde områdeslarment. CD hörde när piket 3230 vid Brunkebergs torg och piket 1230 vid Norra Bantorget svarade positivt på anropet.

CD dividerade lite med SBC och det bestämdes att även pb 1520 skulle bege sig till mordplatsen.

pb 1520 körde ut på Hamngatan och vid NK hörde han kommissarie Gösta Söderström i pb 2520 anmäla att han kommit fram till mordplatsen.

CD visste att snart skulle även de två piketerna 3230 ich 1230 komma dit.

CD fattade då ett snabbt och klokt beslut. I stället för att köra till mordplatsen, svängde han och TE in på Regeringsgatan och vidare mot David Bagares gata och fram till trappkrönet vid Malmskillnadsgatan. De tänkte att det var onödigt att alla poliserna var på samma ställe vid Dekorima. Om gärninsgmannen kanske tog trapporna skulle de kunna genskjuta honom.

CD tänkte helt rätt, och han och TE missade gärningsmannen med endast en hårsmån.

De visade prov på erfarenhet och fingertoppskänsla, men fick bara skit för det. I stället för att hyllas, blev de misstänkta för delaktighet i mordet. Anledningen var att de skulle plocka upp gärningsmannen under flykten, något som bevisligen inte skedde. Det är fullständigt horribla anklagelser. Det är så dumt att alla klockor på hela norra halvklotet stannar på en gång. Otack är världens lön.

Det kan tilläggas delar av misstanken mot dem grundade sig på en analys som sade att CD stötte på vittnet Lars Jeppsson uppe på åsen 23.23. Enligt mina beräkningar skulle det innebära att Lars J började springa efter mördaren en halv minut innan mordet begicks. Kommentarer överflödiga...

Anklagelserna mot personalen i pb 1520 och piket 3230 är resultatet av motivbaserade önskedrömmar, slarvig analys och ytligt tänk.

Kanske skriver lite mer om det sen.

Talike Walkies

Det talas än idag om ett antal iakttagelser av män med Walkie Talkies i Stockholm City under mordkvällen. En del av dessa har varit på knarkspan.

Jag förstår inte detta. Vad är det som är så konstigt? Vad är det som sticer ut? Knarkspan i Stockholm City och kvarteren Tunggung sent en fredag kväll. Vad hade ni förväntat er?

Om Stockholm City däremot hade varit tomt på poliser och WT-män samma fredagskväll som statsministern mördades, ja då hade det verkligen funnits anledning att dra öronen åt sig.

Stay Behind

Utdrag ur Thomas Petterssons "den osannolika mördaren" (med min understrykning):

"Geijer var en kändis både i Jämtland och på hemmaplan i Stockholm. Han kom att leda åtta celler med sammanlagt ett 70-tal man och kunde berätta om "James Bond-liknande" övningar vid ett gods utanför Eaton i England. "Engelsmännen var väldigt tuffa. Jag hade ibland en känsla av att vi gjorde bort oss, och att de undrade vad vi egentligen dög till"".

Där sammanfattade Geijer genom Thomas Pettersson hela min samlade åsikt om den svenska delen av Stay Behind. Jag behöver inte mer än så. Det var precis som jag trodde.

Men jag kan nog tänka mig att de var bra på bridge.

Möten i Norrköping och på Södermalm

Här har vi Sovjetskräck, ödesmättat tonläge, ubåtar, frimureri, vit skjorta, champagne, svensk flagga, porträtt på Kungen, en svensk tiger, punsch och nationalsången.

Men absolut ingenting som har med mordet på Olof Palme att göra.

Diverse enskilda spår

Victor Gunnarsson, VG

Frireligiös, avskydde Palme, vapenintresserad och en udda fågel var väl några av hans epitet.

I Sverige passade det sig inte att vara som han, och han blev kallad Palmemördare.

I Staterna skulle han kallas republikan, eller möjligen bibelbältesrepublikan, ni vet en sådan som argumenterar med bibeln i den ena näven och det avsågade hagelgeväret i den andra. I Staterna helt normalt, där hade nog inte många höjt på ögonbrynen, men i Sverige, nej...

Att han flyttade till North Carolina är inget som förvånar.

VG var nog amerikan längst där inne i själen och det blev nog hans stora fall.

Christer Pettersson

Det är sent i fredagsnatten vid Dekorima i kvarteret Tunggung. Och där står citygangstern Christer Pettersson och väntar. Han är klädd i långrock, keps med öronlappar och bär handledsväska. Alltså, jag tror fan jag dör...

De som säger att Christer Pettersson mördade Olof Palme, behöver klä honom i långrock. Och det kommer nog aldrig lyckas.

Vidare kan vi utläsa följande utsagor från LP och AB:

LP: 89-01-26: "Omedelbart efter det att Olof Palme beskjutits vred sig Lisbeth Palme med ett ryck åt vänster. Samtidigt sade hon något om smällare. I det ögonblicket blev hon själv beskjuten. Hon förstod då vad som hade hänt. Därefter iakttog hon mannen på ett avstånd av 5-7 meter."

AB: 86-03-03: "...avstånd mellan honom och Palme till någonstans mellan 5 - 7 meter..."

AB in tingsrätten: "Ja, hon stod ... hon tittade upp så tittade hon rätt in i Tunnelgatan. Jag tror ... tittade på mig också." ORDFÖRANDE: "Jag uppfattade inte det sista ..." AB: "Jag tror hon tittade på mig också".

Slutsatsen är att LP:s och AB:s utsagor är i fullständing harmoni med varandra avseende avståndet 5 - 7 meter och att LP tittade på AB. Vidare vet vi att AB hade blå täckjacka. LP har alltså sett två personer i mordögonblicket: GM och AB. När hon senare förstår att det endast fanns en GM så blev nog signalementet en sorts blandning av hur GM och AB såg ut. Den blå täckjackan tog hon förmodligen från AB. Det är så uppenbart.

Vidare säger de flesta vittnena att GM bar 3/4 långrock. Jag tvivlar på att CP burit en sådan.

Jag kan inte förstå hur CP kunde bli fälld i TR och hur så många - även advokater - kan säga att mordet är "polisiärt uppklarat" och att "han blev dömd i tingsrätten" för att insinuera att han var skyldig. Det är svårt att ta in att det kunde bli på det viset när det är så uppenbart att LP har blandat ihop GM och AB.

CA, även kallad GH

Onekligen mycket intressant, men det är knappast lönt att fördjupa sig i det spåret om man inte vet mer om hans signalement. Jag har endast sett honom på ett passfoto, och det räcker inte för att bilda sig en uppfattning. Var han 1.65, 1.85 eller kanske 1.95? Vem vet? Inte jag.

Paul Smith är som bekant helt inne på att CA är skyldig. På hans hemsida finns följande text:

Däremot ger CK en ganska bra beskrivning av ”Grandmannen”. Honom har polisen aldrig hittat – med mindre att Grandmannen är identisk med [CA}. {CA:s] f.d. svägerska beskriver [CA] på följande sätt: ”Han var stor som en björn.”

Om det stämmer att han var stor som en björn, så har han fel signalement. Jag tänker inte minst på Lars Jeppsons uppgift om att GM sprang framåtlutat. Enligt mitt förmenande springer en person som är stor som en björn inte framåtlutat. Förmodligen skulle han rasa om han försökte. Se t ex reportaget med Christer Pettersson där han springer i gränden 6.20 in i klippet. Vad skulle hända om CP sprang framåtlutat. Och Christer Pettersson var ändå inte stor som en björn, dock lite lätt överviktig. Om CA var större än CP så menar jag därför att Lars Jeppsons utsaga pekar väldigt starkt mot att CA skulle vara GM.

Vidare, det där med att CA bodde i närheten av mordplatsen är ingen kioskvältare. Han var inte ensam om det. Det troliga är att GM bodde någonstans i storstockholm precis som 1.5 miljoner andra människor också gjorde. Och några av dem gillade inte Palme.

Estonia

Vinden var 18 - 20 m/s vid olyckstillfället. Våghöjden var 4 - 5 meter.

Kl 00.55 hördes en kraftig metallisk smäll från fören. Kl 01.20 var slagsidan 40 grader. Kl 01.30 var slagsidan 80 grader. Estonia sjönk 01.48.

Bogvisiret (som satt i fören) hittades uppemot två kilometer från vraket. Kan det vara så att Estonia sjönk pga att bogvisiret lossnade och att vatten därför trängde in? Kan det snabba förloppet berott på att hålet som det lossnade bogvisiret efterlämnade var gigantiskt och satt längst fram i färdriktningen? Inga klockor som ringer, eller? Nähä, inte det...

För två år sedan upptäcktes ett fyra meter högt och 1.2 meter brett hål i genom Estonas skrov på styrbordssidan. Det spekuleras då i att det var detta hål som orsakade Estonias förlisning.

Märkligt. Enkel bildsökning på Estonia visar att hålet nästan uteslutande sitter ovanför vattenlinjen. Hur kan detta hål då ha orsakat Estonias förlisning? Och hur kan detta hål som endast i liten utsträckning nådde under vattenytan ha fått en 157 meter lång och 24 meter bred jättefärja att sjunka så snabbt? Hur tänker folk?

Vissa påstår att en ubåt krockade med Estonia och orsakade hålet och förlisningen. Märkligt. Hur ser en sådan ubåt ut som kan ge skador upp till fyra meter ovanför vattenlinjen men inte under den? Och metall leder ljud extremt effektivt och med endast liten dämpning. En sådan krock metall mot metall skulle väl alla ha hört.

Det talas förstås även om transport av militär utrustning, bl a sprängmedel, och att förlisningen orsakades av en explosion.

Under de senaste dykningarna upptäcktes det även massvis med hål i Estonias skrov och genast stärktes konspirationsteorierna.

Varför är det så märkligt att Estonias skrov har en massa hål? Det fanns massvis med bilar och lastbilar ombord och när Estonia vräktes överända så har dessa fordon slungats omkring. Vissa kan t om ha hamnat i fritt fall. Att det blir skador på skrovet är knappast någon kioskvältare.

Titanic klövs förresten i mitt itu. Fören var vattenfylld och aktern var fylld av luft och detta orsakade enorma krafter. Man tror även att många av Titanics skador orsakades av motorerna. Och nu förundras folk över att det fanns hål i Estonias skrov...

Under de senaste undersökningarna av Estonia upptäckte man att en del metall hade smält under hög temperatur. Konspirationsteorierna om explosion och sådant drogs genast igång.

Men vad är det som är så konstigt med att metall har smält? Herregud, massvis med fulltankade fordon for omkring och krockade. Skulle inte det kunna leda till explosioner och eldsvådor? Och för att inte tala om motorrummet med dess enorma mängder bränsle?

Vad har nu detta med Palmemordet att göra? Tja, inte så mycket kanske.

Men jag misstänker ju att personer som vägrar inse att Estona sjönk pga ett lossnat bogvisir, även tror att det var en konspiration som låg bakom Palmemordet.

Gemensamt för båda tycks vara en ovilja att "gå tillbaka till brottsplatsen". I fallet Estonia handlar det om att dra slutsatser av att ett enormt bogvisir som satt i fören hittades två kilometer från vraket. I fallet Palmemordet handlar det t ex om att analysera skottögonblicket och försöka förstå betydelsen av att GM missade LP från en halv meter och att därefter inte sköt ett andra skott och i övrigt uppträdde oerhört oproffsigt.

Men sådant vill man inte tala om, varken om det gäller Estonia eller Palmemordet. Kanske inte så konstigt då resultaten av brottsplatsanalys går stick i stäv med egna motivbaserade önskedrömmar. Det är inte enkelt att se sådant som man inte vill se.

Jag har förresten läst stora delar av Mattias Göranssons artikel i magasinet Filter om Estoniakatastrofen. Jag kan varmt rekommendera Mattias artikel.